Ομιλίες

Παρακολουθείστε ενδιαφέρουσες ομιλίες που αγγίζουν με πρωτότυπο τρόπο πλευρές της καθημερινότητας

 

ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ

18:10-18:30

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι επιστήμονες στην προσπάθεια κατάκτησης της γνώσης ανακαλύπτουν παράδοξα τα οποία καλούνται να εξηγήσουν. Στα μαθηματικά εμφανίστηκαν πολλά τέτοια παράδοξα, κάποια ίσως πολύ γνωστά όπως αυτά του Ζήνωνα του Ελεάτη, ή του Κουρέα ή άλλα που συναντάμε στη Γεωμετρία, στις Πιθανότητες και γενικά σε όλους τους κλάδους των μαθηματικών. Παρά το γεγονός ότι κάποια παράδοξα έπληξαν σημαντικά το κύρος μιας εδραιωμένης θεωρίας, εντούτοις λειτούργησαν θετικά για την βελτίωση και την περαιτέρω θωράκιση της Επιστήμης, κάτι που καθιστά την παρουσίασή τους ιδιαίτερα ελκυστική.

Παρακολουθείστε ένα συνδυασμό από μαθηματικά παιχνίδια και παράδοξα που θα σας αφήσουν την αίσθηση ότι παρακολουθείτε την παράσταση ενός ταχυδακτυλουργού. Ξέρετε ότι τα μαθηματικά μάς βοηθούν να αποκτήσουμε αναλυτική και κριτική σκέψη, αλλά θα διαπιστώσετε ότι μπορούν και να μας διασκεδάσουν!

Ομιλητής: Θοδωρής Ανδριόπουλος  

 

Ο Θοδωρής Ανδριόπουλος είναι καθηγητής μαθηματικών και έχει εκπαιδευτεί στην Αμερική, στη διδασκαλία μαθητών με ταλέντο στα μαθηματικά. Διδάσκει στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Επίσης διδάσκει Θεωρία Παιγνίων στο Κέντρο για Ταλαντούχα παιδιά (CTY Greece), ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αμερικάνικου πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας για την καινοτόμο δράση του στην εκπαίδευση. Με την εργασία του "Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;" κέρδισε στο 6ο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft, την 3η θέση στην ειδική κατηγορία όπου οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία. Η συγκεκριμένη εργασία εκδόθηκε σε μορφή graphic novel με μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
email: andri@anatolia.edu.gr

 

 

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.... ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

18:30-18:50

Μπορούμε να τηγανίσουμε πατάτες στο Διάστημα; Ένα φαινομενικά περίεργο ερώτημα που όμως πρέπει να απαντηθεί ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση των αστροναυτών για φαγητό που θα τους θυμίζει τη Γη κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων διαστημικών ταξιδιών (π.χ. το ταξίδι στον Άρη υπολογίζεται στους έξι με οκτώ μήνες).  Το τηγάνισμα αν και αποτελεί μια συνηθισμένη καθημερινή μαγειρική πρακτική, κρύβει φαινόμενα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.

Έτσι λοιπόν για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, σχεδιάσαμε ειδικές πειραματικές διατάξεις και εκτελέσαμε πολύπλοκα πειράματα σε συνθήκες επαυξημένης (19g, σε φυγόκεντρο μεγάλης διαμέτρου) και μηδενικής (0g, σε παραβολικές πτήσεις) βαρύτητας. Οι απαντήσεις που λάβαμε μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις βασικές αρχές του τηγανίσματος και να τις χρησιμοποιήσουμε τόσο στο να κατασκευάσουμε διαστημικές υπερ-φριτέζες, όσο και στο να προτείνουμε νέα βελτιωμένα υλικά προστασίας επιφανειών από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι πρακτικές εφαρμογές λοιπόν, καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων που ξεκινούν από προετοιμασία περισσότερο υγιεινών τηγανητών προϊόντων, μέχρι την ψύξη νέων τύπων επεξεργαστών Η/Υ και την θερμική προστασία διαστημοπλοίων

Ομιλητής: Γιάννης Λιούμπας

 

 

Ο Γιάννης Λιούμπας είναι Χημικός Μηχανικός, ερευνητής στην ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής από το 2009. Έχει λάβει το διδακτορικό του στη Δυναμική των Πολυφασικών Ροών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Μηχανική Ρευστών και ειδικότερα τα Φαινόμενα μεταφοράς Μάζας και Ενέργειας σε πορώδη μέσα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πάνω από σαράντα διεθνή συνέδρια.

 

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 


18:50-19:00

Ομιλήτρια: Εύα Ευδαίμων, Στέλεχος Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της ΕΤΕ 

 

Ο ΗΧΟΣ ΚΑΙ Ο (ΕΞ)ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ... ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

19:00-19:20

Πώς η έρευνα/τεχνολογία του ήχου επηρεάζουν την στάση μας απέναντί του; Πώς πέτυχαν να εκμεταλλευτούν τον ήχο και τις ιδιότητές του προς όφελός μας; Μήπως σε κάποιους τομείς, τελικά, αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι; Για παράδειγμα, η έρευνα/τεχνολογία επιδρούν στις μουσικές μας προτιμήσεις ή στον τρόπο που ακούμε και δημιουργούμε μουσική; Άραγε, τότε βγαίνουμε κερδισμένοι, χαμένοι ή απλά…άλλοι;

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Παστιάδης

 

Ο Κωνσταντίνος Παστιάδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την Μουσική Ακουστική, Ψυχοακουστική και Επεξεργασία Σήματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της  Μουσικής Αντίληψης και Επεξεργασίας Σήματος, στην Ψυχοφυσική και τα Υπολογιστικά Μοντέλα στην Φυσιολογία της ακοής, και την Συμπεριφορική Ανάλυση.

 

 

AMANDA: Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ BULLYING

19:20-19:40

 

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης παρουσιάζει την ομάδα AMANDA και την επαναστατική μέθοδό της για την αντιμετώπιση του φαινομένου του Bulling  που κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία World Citizenship στον παγκόσμιο Διαγωνισμό «Microsoft Imagine Cup 2016»!

Η ομάδα AMANDA αποτελείται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Μπαλτατζής, η Μαργαρίτα Μπίντση, ο Γεώργιος Σχινάς και ο Ηλίας Χρυσοβέργης, με την καθοδήγηση του καθηγητή του τμήματος και μέντορά τους, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα, στην οποία ο χρήστης ενημερώνεται για το φαινόμενο του bullying (σχολικός εκφοβισμός) και μαθαίνει τρόπους για την αντιμετώπισή του. Η εφαρμογή απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ενισχύει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των ψυχολόγων να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε συνδυάζοντας τα τελευταία αποτελέσματα της νευροεπιστήμης (mirror neurons / νευρώνες καθρέπτες) και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (Virtual Reality / εικονική πραγματικότητα) σε συνεργασία με ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το φαινόμενο καθημερινά. 

 

Ομιλητής: Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης

 

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ και τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εδράζονται στο χώρο της επεξεργασίας σήματος, με έμβαση στη βιοϊατρική τεχνολογία, και τις εφαρμογές της στο χώρο της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη υποστηρικτικών μέσων για άτομα με αναπηρία και ατόμων της τρίτης ηλικίας. Ως μέντορας, έχει καθοδηγήσει πολλές φοιτητικές ομάδες σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, με ιδιαίτερη επιτυχία.

 

 

Carealia: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

19:40-20:00

Κάθε 3 δευτερόλεπτα γίνεται η διάγνωση ενός νέου περιστατικού άνοιας. Με βάση τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και άλλες ανεξάρτητες στατιστικές αρχές, αν η άνοια ήταν χώρα αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της θα ήταν ίσος με τον πληθυσμό της Ισπανίας!

Η Carealia είναι το επιχειρηματικό αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ερευνητικής προσπάθειας του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ. Αναπτύσσει συστήματα έξυπνης παρακολούθησης που βοηθούν στη φροντίδα της άνοιας σε σπίτια, κλινικές και οίκους ευγηρίας. Διασυνδεδεμένες συσκευές, όπως αισθητήρες στο χώρο και wearables, συνδυάζονται με ευφυείς αλγορίθμους και κλινικές γνώσεις, υποστηρίζοντας τους θεράποντες ιατρούς και νοσοκόμους να ανιχνεύσουν έγκυρα και με ακρίβεια συμπτώματα και μοτίβα συμπεριφοράς σχετικά με τη νόσο. Έτσι, βρίσκονται σε θέση να σχεδιάσουν πιο αποδοτικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας

Ομιλητής: Θάνος Σταυρόπουλος

 

Η ομάδα της Carealia είναι διεπιστημονική, συγκεράζοντας γνώσεις πληροφορικής, marketing και ψυχολογίας. Aποτελείται από τους: Θάνο Σταυρόπουλο, Γιώργο Μεδίτσκο, Βιβή Ντριγκόγια, Ιωάννη Κομπατσιάρη και την Ιουλιέττα Λαζάρου.

http://carealia.gr

 

 

 

ΠΕΤΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

20:00-20:20

Οι μαστόροι της Ηπείρου και οι πέτρινες κατασκευές τους είναι γνωστά στο πανελλήνιο κυρίως για τη θαυμαστή αρχιτεκτονική τους. Η μελέτη όμως διαφόρων στοιχείων για τον τόπο τους, τη ζωή τους, τον τρόπο εργασίας τους και τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν, μας δίνει ένα έξοχο παράδειγμα καινοτομίας με προεκτάσεις στο παρόν και στο μέλλον.

Ομιλητής: Νίκος Κατσιαδάκης

Ο Νίκος Κατσιαδάκης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Παραγωγικών Συστημάτων. Διαθέτει εμπειρία σε προετοιμασία, συγγραφή, διαχείριση και υλοποίηση έργων καινοτομίας και στην οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη διαχείριση γνώσης, καινοτομίας και της στρατηγικής άϋλων πόρων.




EU flag EU flag
«Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 της ΕΕ (2014-2020) στα πλαίσια των δράσεων Marie Skłodowska-Curie. Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Νo. 722935».

"Funded by the European Commission's Research and Innovation Framework Programme H2020 (2014-2020) by the Marie Skłodowska-Curie actions. Directorate-General for Education and Culture. European Commission under Grant Agreement Νo. 722935".